欢迎来到教育部长江三峡库区地质灾害研究中心网站!

详细内容您现在的位置: 首页 > 机构设置 > 野外试验场 > 正文

巴东野外综合试验场(Badong Field Test Site)
发布时间:2016-10-10 18:15:29 【告诉好友】 【返回上页】 共点击:

巴东野外综合试验场位于湖北省巴东县黄土坡区域,是教育部“长江三峡库区地质灾害研究985优势学科创新平台”建设的关键工程,是中国地质大学集滑坡灾害教学、科研、生产于一体的综合性野外教学研究基地。通过巴东大型综合试验场隧道系统,专家学者能直接进入黄土坡滑坡临江1#崩滑体近距离观测滑床、滑带和滑体,并开展相关实验研究与深部监测工作,如滑带土的大型剪切试验,流变试验,滑带土的改良试验,滑体水文地质试验,以及滑坡深部位移监测等。巴东野外大型综合试验场由黄土坡试验隧洞群与一系列监测系统组成。黄土坡滑坡实验隧洞群主洞全长908m,主洞内共设5处支洞与若干观测窗口。其中,3号支洞长145m,5号支洞长40m,2号支洞长10m,1号和4号支洞各长5m。沿3号和5号支洞所揭露的滑带开挖实验平硐开展原位试验和相关位移、水文地质监测工作,2号支洞开展微重力场和声波监测工作,1号和4号支洞为预留支洞,远期根据需要可继续开挖。试验场内建立了完整的实时监测系统,包括降雨地下水库水位观测系统、固定式钻孔倾斜仪系统、GPS位移监测系统、分布式光纤监测系统、TDR时域反射监测系统等。

Badong field test site is located in Huangtupo landslide area, which is one of the largest and most harmful landslides in Three Gorges Reservoir Area. The site is an important component of Three Gorges Research Center for Geo-hazards (TGRC) of China University of Geosciences for research, education, and academic communication about geo-hazards. The test site is composed with a tunnel group and a series of monitoring system. The tunnel group is entirely built in the Huangtupo No.1 riverside sliding mass, includes a main tunnel (908m long and 5m wide), 5 branch tunnels (5m to 145m long, 3.5m wide), 2 test tunnels and several observation windows. The test tunnels are entirely constructed in the sliding zones of the landslide, and connect with the main tunnel by No.3 and No.5 branch tunnels. Through the tunnel group and multiple monitoring systems of the test site, researchers can directly enter into the Huangtupo No.1 riverside sliding mass to closely observe the bed rock, sliding zone, and sliding mass, and also operate related scientific experiments and deep monitoring, such as large scale in-situ mechanical tests,underground hydrological tests, deep stress, deformation and environment monitoring.

巴东野外综合试验场宣传册下载地址:              巴东野外综合试验场4折页宣传册.pdf

Download link for the brochure of Badong Field Test Site

巴东野外综合试验场照片集链接

Link to Photos of Badong Field Test Site